20 Kasım 2012

Kitapların Bebek Gelişimindeki Rolü

Henüz bebekken kitapla tanışmak, bebeklerimizin dil becerilerinin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Piyasa da çok çeşitli bebek kitapları mevcut bezden, kartondan, su geçirmeyen vs. İlk tanışmanın bezden olanlarla yapılmasını tavsiye ederim. Siyah-beyaz gibi kontrast renkler içermesine dikkat edin .eHow da yüksek kontrastların bebeklerin göz kaslarının geliştirdiğinden bahsediyorlar(www.ehow.com). 
Bezden olan kitaplar bebeklerin ağzına sokabileceği düşünülerek tasarlanmış. Diş kaşıyıcı olanları ve içinden hışırtılı ses çıkaranlar oğlumun favorisi. Bez olanları makinada da rahatça yıkayabiliyorsunuz. Bebekler kitaplarla oynarken dokulu yüzeyleri elliyor ve algıları gelişiyor. Sayfaları açıp kapamayı öğreniyor. Bu süreçte konuşan kitaplarda çok işlevsel. Neden-sonuç ilişkisini algıyarak sayfaları açıp- kapatıyorlar .Rüzgar konuşan kitabı her eline aldığında sayfayı açarken kitap konuştuğu an gülümsüyor ve sayfayı kapatıyor..İlk zamanlar bunu defalarca yapıyordu:)
Sayfa çevirme alışkanlığını kazanınca kalın kartondan olan kitaplara geçtik. Şimdi kitabı her okuduğumda kitabı elimden alıp sayfalarını kendi çevirmeye çalışıyor, kitabı okurken çıkardığım seslere bayılıyor ve taklit etmeye çalışıyor. Bu durumun onun konuşma becerisini etkilediğini düşünüyorum.
Bir de kuklalı kitaplar var. Bebeğin dikkatini çekmek, değişik masallar ve şarkılar söylemek mümkün. Sizin yaratıcılığınıza kalmış.
 Keyifli zaman geçirmeniz dileğiyle:)





4 yorum:

  1. Arasta da aynı kitaptan vardı, harika masallar..Altın saçlı kız ve 3 küçük ayıyı binlerce kez okuduk..en sevdiği kitap oldu uzuuuuun bi süre

    YanıtlaSil
  2. supersin. Başka kitaplar var ise rüzgar ve diğer bebekler için bekliyorum adlarını..

    YanıtlaSil
  3. Badeninde ilgisini tek ceken ve uzun sure oyalandigi sey kitaplar.kartondan olanlari ozellikle nesne icerenler, kopek kedi vb.hayvanlarin bakarak seslerini cikarmak buyuk zevki.su siralar kitapligimizdaki kitaplar ve albumlerimiz ilgi alani...;) dokulu ve karmasik olmayan karton kapakli kitaplar ideal.

    YanıtlaSil
  4. Duru'nun da bu aralar en çok sevdiği Barbie ve Winks'li boyama kitapları.Tabi yaşından dolayı bunları çok seviyor.
    Ama bebekken büyük renkli resimli hikaye kitaplarını okuyoduk beraber. Hatta kurt ve 7 keçi yavrusu en sevdiği kitabıydı. Hikayeleri okumasak bile bazen resimlerine bakarak beraber uyduruyoduk,bazen sinirlendi derken yada hahaha diye güldü derken duyguları ve mimikleri katıyoduk.

    YanıtlaSil