21 Kasım 2012

Bebeklerin Tat Alma Duyuları

Edindiğim bilgilere göre; bebeğiniz 6.aydan sonra ne kadar çok tatla tanışırsa, tat alma duyuları o kadar gelişir. Bu nedenle ek gıdaya başladığımızdan beri biraz yorucu olsa da  Rüzgara her öğünde farklı yiyecekler vermeye çalıştım. Bazı anneler pratik olduğu için tercihlerini hazır mamalardan kullanıyor fakat bunlar sterilizasyon amacıyla çok yüksek derecelerde ısıtıldıktan sonra soğutulduğu için bazı besin değerlerini ortadan kaldırıyor. Hazır mamalar içlerinde koyulaştırıcı, tuz ve şeker içerdiklerinden tatları hepsinin aynı oluyor. Bu da bebeklerin tat alma duyularının körelmesine neden olduğundan ileride yemek seçmesine  neden oluyor. Çok pratik olduklarından bende zorda kaldığımda kullandım ama bebeklere yararlı  çok pratik bir yol daha buldum:) Hazırladığınız püreleri fazla yapıp, 8 haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Sadece yapmanız gereken dışarıda taşıyabileceğiniz derin dondurucuya uygun kaplar bulmak. Ben bebedordan aldım. Hem pratik hem daha ucuz.
Başlangıçta yeni yiyecekleri birer birer daha sonra diğer sebzelerle karıştırarak verebilirsiniz. Kış mevsimi yaklaşırken bebeğinize ıspanak ve brokoli gibi yoğun tatları, patates ve havuçla karıştırarak tanıştırmanızı öneririm. 
Artık Rüzgarın 6 tane dişi olduğu için bizimle birlikte yemek yiyor. Yemeklerimizi ona göre tuzsuz yapıyoruz. Et-tavuk suyu ve baharatlarla yemeklerimiz daha lezzetli ve sağlıklı. Ayrıca baharatlar ve şifalı bitkiler bebeklerin yiyeceğine lezzet ve besleyici değer katıyor ve bebeklerimizin tat alma duyularını geliştiriyor. Kişniş, fesleğen, biberiye ve maydanoz kullanmanızı tavsiye ederim. Et türü yemeklerinizde defne ve biberiye kullanabilirsiniz.
Unutmayın, Bebeklerimiz ne kadar fazla tat ve çeşitli karışımlarla tanışırsa damak zevki aynı ölçüde  gelişir ve farklı yiyecekleri severek yeme olasılığı da artar.
Beslenme konusunda yazdıkça yazasım geliyor çünkü Rüzgarım ilk başlarda yemek yemeği reddetmişti, saatlerce uğraşıp her yemek yedirmeye çalıştığımda reddetmesi, kusması  gece gündüz araştırmalar  yapmama neden oldu. Konumuz bebeklerin tat alma duyuları olduğundan ilginç ve sevimli yemek tariflerini en yakın zamanda paylaşacağım.

PS: Taze püreleri buzdolabında 48 saat, dondurucuda 8 hafta saklayabilirsiniz. (buzdolabının sıcaklığı 4 dondurucunun -18 olmalı). Püreleri bir kereden fazla ısıtmamalı ve tekrar dondurmamalısınız.

Biliyormuydunuz?Çocukların tat alma duyuları o kadar kuvvetli ki..İnsanlar tat alma reseptörleri ile doğar ama dil büyüdükçe bu reseptörler zayıflar. Ama onlar küçük ağızlarda cok yoğun çalışırlar buda çocukların tatlara karşı daha hassas olmaları anlamına gelir.(Parents dergisi, Ağustos 2012)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder