3 Aralık 2012

Püreden Topaklı Gıdaya Geçiş

Rüzgarımın yemekle ilgili bitmek bilmeyen serüveninde püreden topaklı gıdaya nasıl geçtiğimize gelince;

Bebeklerin topaklı yiyecek yemeleri için ilk önce püre ve parmak şeklinde doğranmış yiyeceklere aşina olması gerekir. Bu nedenle topaklı yiyeceklere geçiş zamanı 8 ay civarında olmalıdır. Eğer zorlanırsa bir süre daha beklemelisiniz. Zorlanmaması için ilk önce parmak şeklindeki gıdalarla tanıştırın, verin eline koklasın, ezsin ve sonrada yesin. Bende Rüzgarın eline bir şey vermeye korkuyordum boğazında kalır endişesiyle..Ama aşağıda yazdığım besinlerle oğlum tanışınca, korkularım geride kaldı. Kendi kendine yemek yemenin zevkine vardı asi oğlum:) Bana da aşina olduğum yeni bir iş çıktı, yere dökülüp saçılanları toplamak..





Parmak Şeklinde Doğranmış Yiyecekler


1. Ağızda Eriyenler

  • Haşlanmış, yumuşak havuç dilimleri, brokoli, karnabahar
  • Yumuşak armut, muz, mango, şeftali vs
  • Avokado

2.Isırıp Ağızda Dağılanlar 

  • Haşlanmış tatlı patates
  • Kızarmış ekmek dilimleri (normal ekmek yerine markette satılan vitaminli ekmekleri öneririm)
  • Cici bebe ve Minik pirinç kekleri (Hipp markasının var)

3.Isırıp Çiğnenenler

  • Fırında pişirilmiş patates( elma dilim şeklinde yapmanızı tavsiye ederim)
  • Salatalık dilimleri
  • Tavuk, Et ve Balık parçaları
Bu parmak şeklindeki gıdalara alıştıktan sonra yumuşak dokulu topak yiyecekleri (pirinç, kuskus yada iyice ezilmiş makarna) en sevdiği pürenin içine katın. Tamamen topaklı yiyecek yerine en sevdiği pürenin içinde birkaç kasik topaklı yiyecek olması inanın işinizi kolaylaştıracaktır. Acele etmeyin, zaman içerisinde tamamen topaklılara geçebilirsiniz. Biz diş çıkarma evrelerinde tekrar püreye geçiş yapıyoruz sonra yine topaklılara dönüyoruz. Bu süreçte eğer bebeğiniz inatlaşırsa püreye devam edin sonraki hafta yine denersiniz. Sakın bu sıkıntılı dönemde yılmayın, eğer parmak şeklinde doğranmış gıdalarla tanıştıysa bebeğiniz çiğnemeyi öğrenmiş demektir:)

Biliyor muydunuz? Bir bebeğin yiyecekleri çiğnemek için kullandığı kaslarla konuşmak için kullandıkları aynıdır. Bebeğinizi çiğnemeye teşvik etmeniz, aynı zamanda konuşma becerisini geliştirmesine de yardımcı olacaktır. (Annabel Karmel, 2010)
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder