27 Haziran 2013

Bebek alışveriş listesi

Sevgili arkadaşım Zeynep ten aldığım, bebeğimin ilk  alışveriş listesi, her defasında arkadaşlarımla paylaştıkça birazcık mutasyona uğradı. Öyle bir şirkette çalışıyorum ki, ben hamileyken benimle birlikte  bildiğim 18 hamile vardı, bide dışarıdaki arkadaşlarım derken listeyi her paylaştığımda aklıma gelenleri ekleyerek tamamıyla tam bir bebek alışveriş listesi oluştu. İlk defa hamile olanlar için olmazsa olmaz bir liste... Alışveriş çılgınlığı yaşarken listenizi tıklamayı unutmayın , her an büyüye kapılıp evi bebek kıyafetleri ve eşyaları ile doldurabilirsiniz.

Buyrun ilk başta almanız gerekenler:

Anne için Hastaneye götürülecek şeyler;

Önü düğmeli gecelik – 2 adet (pijamanın alt kısmı ile rahat edemezsiniz, mutlaka gecelik:)
Gecelik üzerine alabileceğin sabahlık vb bir şey.
Ped
Havlu+kişisel bakım ürünleri deodorant vs.
Rahat bir terlik
Çorap: Ayaklar çok üşüyor.
Birkaç tane külot
Çatlak kremi: Tavsiyem lierac ı şişliklerin gidene kadar kullanmanız da fayda var.
Doğum sonrası birden zayıflayacağından daha dar kıyafetler :)(ama çok zayıflamıyorsun şişlige devam)
Hastane süsleri; İlk karşılama güzel olmalı..(hoşgeldin yazısı, takı yastığı vs..)

Bebek için hastaneye götürülecek şeyler;

En az 3-4 takım kıyafet (şapka ve eldivenleri dahil)
En az iki battaniye
Biberon (olur da süt olmazsa mama desteği gerekebilir)+çay kaşığı (mama takviyesi olursa diye)
Hastane çıkışı için kalın tulum ya da bol bol battaniyeye sararsınız.
Alt değiştirme ekipmanları (bazen hastane karşılıyor ama siz yine de alın)
Bebeği taşımak için ana kucağı

Emzirme ile ilgili araç gereçler ;

Emzirme sütyeni (2-3 tane almanda fayda var) (Atlet olanlarda var, atlet giyme alışkanlığınız var ise atletli olanlarından almanızı tavsiye ederim.)
Göğüs pedi
Lansinoh göğüs kremi (Silmeden emzirebilirsiniz). Eğer yapabilirseniz doğumdan bir ay önce göğüs uçlarına Lansinoh göğüs kremi sürmeye başla, bu yumuşatıyor, sonrasında daha rahat edebilirsiniz.
Garmastan göğüs kremi (bunu emzirme öncesi yıkaman lazım ama tedavi edici özelliği var-eğer çatlak oluşursa mutlaka kullanın)
Silikon göğüs başlığı (bunu alman şart değil ama eğer bebek rahat ememiyorsa ve çatlak oluşursa kullanman çok faydalı olur.)
Göğüs kalkanı (göğüs üzerine kapatılan plastik bir kapak- özellikle yine göğüs ucunuz acıyorsa bunu evde takabilirsiniz, uçların bir yere değmesini engelliyor.
Elektrikli ya da manuel süt pompası ( elektrikli daha güçlü çekiyor, özellikle ilk birkaç gün tıkanan süt kanallarını açıyor-doğumdan yaklaşık 48 saat sonra göğüslerinde şişkinlik hissedeceksiniz, süt basması deniyor, aniden sütün çoğalıyor,bebek de bunu hemen boşaltamadığından siz rahatsız olabilirsiniz, böyle hissederseniz hemen makine ile sağmaya başlayın) bende hem manuel vardı hem elektrikli. Manuel bana çok yorucu geldi. ElektirIklide amedanın ki ni aldım. Memnun kaldım.
Süt poşetleri (derin dondurucuda saklamak için)
Biberon-küçüklerinden boşuna almayın, zaten hemen büyüyorlar ve büyüğe geçiyorlar. Sadece biberon uçlarını yedekli al, hem 0-3 ay için hem de daha büyüdüğünde kullanacağı gibi.. farklı numaraları var… (dr.brown aldım ben gaz yapmayan, sürekli emzırdıgım için sadece benim olmadığım zamanlarda sütümü biberondan emdi. 2 boy aldım daha sonrasında biz hiç biberon kullanmadık.)
Biberon temizleyici fırça
Sterilize edici bir şey : Biberon kullananlar için faydalı olabilir, ama ben almadım, kaynatarak kullandım.

Bebek odası için;

Eğer çok nemli değilse orası, buhar makinesi alabilirsiniz, burunları kolay kuruyor çünkü
Çok hafif müzik çalan ya da bebeğe huzur verecek sesler çıkaran bir oyuncak (uyurken ve emzirirken çalabilir, hatta doğumdan önce bunu çalarsan anne karnında alışacağından sonrasında bu sesi duyunca sakinleşiyorlarmış – ben hala müzikle uyutuyorum..
Yatak –mobilya vb. yazmama gerek yok İç kenarlarında yumuşak minderler olmalı, ben sadece süs sanıyordum ama çok faydalı, biraz büyüyünce kenarlara bol bol çarpıyorlar
Yatak üzerine müzikli ve ışıklı dönenceler çok faydalı oluyor
Uyku tulumu (terletmeyenlerden):Bence 0-3 at-y için minikken uyku tulumuna gerek yok.
Yan yatırma yastıgı: Bebeğin dönmesini engelliyor ve için rahat uykuya dalabiliyorsunuz.. (hastaneye de götürebilirsiniz.).   
Ates olcer
Emzirme yastıgı: Ben sezeryanla dogum yaptığım için ilk zamanlarda eğilemiyordum, yastığı belime dolayıp, oğlumu üstüne koyup emzirince rahat ettim.Diğer zamanlarda da kolumun altına alarak ,koluma güç vermediğim için rahat oldu. Daha sonra Ruzgarın otururken destek olsun diye kullandık:)
İlk dört ay için daha küçük bir sallanan beşik olabilir odanıza koymak için. Ama ödünç alabileceğin biri varsa al, boşuna para verme derim. (Biz kraftın dolly sini aldık, çok kullandık..şimdi de nereye koysak diye düşünüyoruz)
Bebek telsizi: Paranız var ise kameralı olanlarından almanızı tavsiye ederim.her ses geldiğinde benim gibi zıp zıp zıplamazsınız.kameradan bakıp izlersiniz, eğer gerekirse gidersiniz yanına:)




Bebek kişisel bakım;

Serum fizyolojik (buruna damlatılan tuzlu su)
Burun aspiratörü (burnu tıkanırsa boşaltmak için pompa gibi bir şey).Biz otri bebe aldık eczaneden hortumla burnundan çekiyorsun, güzel temizliyor. Aspirator almaya gerek yok.
Tırnak makası- kağıt törpü 
Göbek düşmeden önce temizliği ve bakımı için alkol ve gazlı bez (belki hastane de verir bunları)

Bebek alt değiştirme ;

Pişik kremi –sudocream tavsiye ederim
Altını açarken kullanacağın su geçirmez bir örtü vb
Alt bezi ve ıslak mendili aklına geldikçe al, çok çabuk bitiveriyorlar, ben 2 paket yeni dogan kullandım sonra 2 numaraya geçtik. Islak bez için önerim UNİ-Yenidoğan)

Bebek kıyafetleri ;

Bol bol tülbent mendil ve küçük havlu-eee kusuyorlar doğal olarak :)
En az 4 tane battaniye – penye+polar+yün farklı materyallerden olursa rahat edersiniz
En az 8-9 tane tulum+body+ayak kısmı patikli alt pijama)+ilk günlerde takmak için 3-4 çift eldiven
Dışarıda giydireceğin çok yumuşak patik gibi ayakkabı
2-3 adet penye şapka

Bebek banyo gereçleri ;
2 tane bebek banyo havlusu
Banyo küveti (Ayaklı olanlar kolay kullanılıyor ama düşme tehlikesinden dolayı çok tavsiye edilmiyor –siz bilirsiniz)(ikeanınkini kullananlar memnun, ilerde bebek oturduğunda kaymayı önlüyormuş.)
Bebe yağı -saf zeytinyağı-bebek kremi: Ben yağların gözeneklerini tıkadığını düşünerek sebamedin vücutt losyonunu kullandım banyodan sonra)
Kulak pamuğu
İlk zamanlar küvette üzerine yatacağı bir banyo filesi (banyo filesinin küvetini tamamen sarmasına dikkat ediniz.)
Bebek şampuanı (sebamed güzel indirimde olduğu için chicco da aldım ben). 
Termometre

Bebek gezmeye giderken;

Dışarıda giymek için tulum
Bebek arabası- Bebek arabasını ana kucağı ile de kullanılanlarından alırsan ilk günlerinde de rahat dışarı çıkabilirsiniz. Ana kucağı bebek arabasından çıkınca, arabanızda araba koltuğu gibi kullanılabilir 1 yaşına kadar. Oturmaya başlayınca da ana kucağı olmadan bebek arabasını kullanmaya başlayabiliriz. Tavsiyem pratik ve hafif bir şey almanız, bol bol kaldırıp indireceksiniz bagaja vs koyarken.
Bebek çantası: İçinde bez, alt açma ortüsü, pişik kremi, extra kıyafet, çorap, badi,şapka, battaniye gibi yedek eşyları koyacagınız herdaim hazır bir çantanız olmalı.





Bebek genel gereçler ;

Kanguru (bu şekilde kucakta rahat taşınıyor, evde yemek vs yaparken kanguru kullanabilirsiniz fakat dışarıda markete giderken market eşyaları ve onun eşyaları ile pek pratik olmuyor:)
Evde içinde oturabileceği ana kucağı benzeri koltuklar var, ben almadım ana kucağı da kullanılabilir ama siz bilirsiniz.
6 aydan sonrası için mama sandalyesi

Sevgilerle,
Bettuli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder