11 Temmuz 2013

Kuzey 2 yaşında:)

Günlerdir yazacağım Kuzeyimin doğum gününü ama bilgisayar ve ben pek iyi anlaşamıyoruz bugünlerde..İşte bütün gün  bilgisayar karşısında olunca eve geldiğimde bilgisayarı açmak çok zor geliyor.
İste bir doğum günü hikayesi daha.. Minik oğlumuz  Kuzey iki yaşında. Teyzeler Sibel ve Betül hanım iş başında..kuzey beyin davetiyesiyle başladı 2 hafta önceden..son akşam Sibel ve benim elimde makas, aysen yapıştırmada 3 elden çalıştık:)
O kadar güzel bir doğum günü oldu ki ben lak lak yapmaktan fotoğraf çekme kısmında yine sınıfta kaldım. Fotoğrafların gelmesini de bekleyemedim..ama benim az da olsa çekmiş olduğum fotolarda çok hoş olduğunu görebilirsiniz. Konsept olmadan asla dedik ve pepee konsepti ile çıktık yola. Üç renk belirledik. Mavi-beyaz ve kırmızı..birde pepee kostümlü palyaço gelecekti ama pepenin arkadaşı kayu'yu yolladılar. Olsun çocuklar ona da  çok "bayıldı:)

ben,sibel ve aysen..
 


'Hamilelik Güncesi 'Bizden bildiriyorum 24-28. hafta'

Meyveler, dondurmalar ve şeker yüklemesi :)





Eveeet yaz günlerinde insanın canı ne ister? Hele ki hamileyseniz ve sıcaklar sizi iki kat daha fazla etkiliyorsa buz gibi dondurma ister ve yine buz gibi kavun karpuz ve her türlü meyve ister:)
‘Ohhhh nasılsa meyve çok faydalı’ diye de her akşam karpuz kavun yerseniz şekerini fırlarmış haha:)
Hamileliğin 24-28 haftasında yapılan şeker yüklemesi sonucum sanıyorum ki bu nedenle yüksek çıktı.
Peki hamilelikte şeker testi neden yapılıyor ve neden önemli?
Hamilelik şekeri, hamilelik döneminde başlayan bir çeşit şeker hastalığıdır. Genelde hamileliğin beşinci ve altıncı aylarında (24-28. Haftalar) ortaya çıkar ve genellikle doğum sonrası ortadan kaybolur. Öncelikle bu test her hamileye uygulanıyor ancak aşırı obezite, iri bebek öyküsü, birinci derece akrabalarda veya daha önceki gebeliklerde gestasyonel diabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) öyküsü gibi risk faktörlerinin varlığı durumunda daha erken dönemde ilk muayenede yapılması gerekiyor.. Hamilelik döneminde bebeğin glikoz ihtiyacının karşılanabilmesi için anne vücudunda insülin direnci oluşturulur ve sağlıklı bir hamilelik sonrasında bu durum kendiliğinden düzelir. Hamilelik şekerinin anlamı vücudumuzun şekeri gerektiği şekilde kullanmamasından kaynaklı kan şekeri değerlerinin normalin üstüne çıkmasıdır. Hamilelik şekeri için risk faktörleri
* Aşırı kilo
* Ailede şeker hastalığı bulunması
* 30 yaşın üzerinde olma
* Önceki hamilelikte şeker hastalığı olması
* Nedeni bilinmeyen gebelik kaybı
* Daha önce iri bebek doğurma
bu faktörlerin bilindiği anne adaylarının hastalığın gelişmesi açısından daha yakından takip edilmesi gerekmektedir.
Şeker yükleme testi:

Anne adayına 50 gr glikoz (bildiğimiz gazoz tadı var iğrenç bir şey değil :) içirilir ve bir saat sonra kan glikoz düzeyi kontrol edilir. Eğer glikoz düzeyi 140 mg/dl altında ise hamilelik şekeri yoktur. Ancak
üzerinde çıkması durumunda 3 saatlik 100 gr glikoz ile yapılması gerekir. 3 saatlik yükleme sonucunda hamilelik şekerinin olup olmadığı netleşir. Şeker yüklemesinden sonra anne adayının aşırı fiziksel aktivitede bulunmaması ve hiçbir şey yiyip içmemesi sonuçların doğru çıkması için önemlidir. Hamilelik şekerinin bebeğe etkileri Hamilelik şekeri hem anne adayı hem de bebek için olumsuz sonuçlar doğurur. Eğer yüksek şeker seviyesi kontrol altına alınmaz ise doğumda sorun yaşama riskini arttırır. Bebeğin doğum ağırlığında artış olması doğumu sizin ve bebeğiniz için zorlaştırabilir. Doğum sonrasında bebeğin kan şekerinin düşmesi, akciğerin tam gelişmemesine bağlı solunum güçlüğü, bebek kanında kalsiyum düzeyinin düşmesi ve sarılık bebekte görülebilecek ciddi sorunlardır. Ayrıca bu bebekler ileri yıllarda şeker ve kalp hastalıklarıyla karşı karşıya kalabilirler.
Evet şeker testi bebeğin sağlığı açısından çok önemli olduğu için ilk testin yüksek çıkmasından dolayı biraz biz de endişelendik. Ancak sonrasında 100 mg yüklemesi yapıldı ve her değer normal çıktı. Yani o hafta çok fazla tükettiğim meyveleri ve dondurmaları katil ilan ediyorum :)
Yorgunluk, halsizlik, hiç bir şey yapmak istememe...


İlk 3 ayda yaşanan yorgunluk ve halsizlik bu aylarda da devam ediyor. Ben de ise ağırlıklı olarak hiç bir şey yapmama isteği söz konusu. Gerçekten işe gitmek, yemek için bir şeyler hazırlamak, çamaşır yıkamak vs bir işkence. Hepsini birisi benim yerime yapsın ve ben sadece dinleneyim istiyorum. Ama tabii ki şatoda yaşamadığım ve evde sürekli ikamet eden bir hizmetkarımız olmadığı için mecburen hepsini yapıyorum:)
Hamile kaldığımdan beri doğru dürüst uyuduğumu söyleyemem ama artık bu aylarda karnım iyice büyüdüğü için sağa ve sola dönme yataktan kalkmak çok daha zor. Sanıyorum uykusuzluğun da neden olduğu bir bitkinliğim var.
Bazı hamilelerde bu durumun uzun sürmesi aneminin belirtisi olarak görülüyor ve doktora başvurmak gerekiyor. Ancak benim durumumda olan hamileler içinde öneriler şu şekilde;
Beslenmeye dikkat etmek , bol su ve sıvı içecekler tüketmek. Bunların dışında halsizliğe karşı yapılabilecek en güzel davranışlardan birisi egzersiz ve spordur. Düzenli her gün egzersiz, spor, yürüyüş, yüzme veya benzeri aktiviteler halsizlik, yorgunluk gibi şikayetleri yok edeceği gibi kendinizi hem fiziksel hem psikolojik olarak iyi ve güçlü bir hamile olarak hissetmenizi sağlayacaktır.

Bebek odası mı, beşik mi, park yatak mı?Yoksa HEPSİ mi:)




Bu ikilem hatta üçlem:) her hamile bayanın yaşadığı bir süreç sanıyorum. Çevremde ki hamile bayanlar ile de aynı konuda konuşuyoruz. Herkesin fikri çok farklı. Daha önce bebek sahibi olanların fikirleri deneyimleri yine kendilerine özel. Herkesin evinin durumu, odasının uygunluğu , çocuk yetiştirmeyle ilgili düşünceleri çooook farklı.
Ben bizim fikrimizi paylaşacak olursam, kısa vade de sadece beşik almanın yeterli olacağını düşünüyoruz ki öyle de yaptık. Bir de bebeğin kıyafetleri için giyinme odamıza ekstradan bir gardolap. Bebek odası yapabileceğimiz bir odamız var (evlenmeden önce sinema odası olarak planladığımız, ses sistemi kurdurduğumuz ve bozmak istemediğimiz bir oda olsa da:) )ancak uzun süre, bizim tahminimize göre kısa vade de 6 ay uzun vade de belki 1 sene kadar bebek bizim yanımızda beşikte yatacak. Sonra ki dönemde bir bebek odası yapmanın daha mantıklı olacağını düşünüyoruz.
Hepsini hemen almakta acele etmek istemiyoruz sonuçta hepsi ihtiyaç olduğunda alınması gereken eşyalar. Bebek doğduğunda yatacak yeri oldun yeter:)
Beşiğimizi de daha yeni aldık; işte bebişimizin beşiği. (Oğlumuz olacağı için tahmin edersiniz ki nevresim takımı mavi :) 



Nasipse 5 Ekim itibariyle bu beşikte yatacak olan bebişten bildiriyorum;

Bebeğinizin yüz siması artık oluşmuştur. Bebeğinizin hareketleri dışarıdan fark edilebilir. Karaciğer, akciğer, bağışıklık sistemi olgunlaşmaya devam eder. Uyku periyotları vardır, belirli aralıklarla uyur ve uyanır, gözlerini açıp kapatır. Beyin hücrelerinin de oluşmasıyla beyin daha aktiftir. Parmaklarını emebilir. Birkaç dakika hıçkırabilir ve bundan dolayı gıdıklanmaları hissedebilirsiniz. Bebeğiniz anne ve babasının sesini ayırt edebilecek düzeyde işitme duyusu gelişmiştir. Fakat minik kulakları verniks ile kaplı olduğundan sesleri boğuk olarak duyar. Şayet bebeğinizin sırtı öne dönük ise karnınıza kulağını dayayan biri kalp atışlarını rahatlıkla duyabilir. Bu haftalardaki doğacak bebeklerin yaşama şansı oldukça yüksektir.
Büyüyen ve gelişen bebeğinizin baş-popo uzunluğu 24 cm., baş-ayak uzunluğu ise 37 cm. dir. Ağırlığı ise 950-1000 gr. civarındadır.

Peki ya ben;

Hamilelik hormonları cildin koyulaşmasına neden olabilir – özellikle daha koyu bir cilde sahipseniz. Bu koyu çiller veya benler, göbeğinizin ortasından geçen koyu bir çizgiye (lineanigra) veya yüzünüzde benekler veya koyulaşmış bölgelere (kloazma adı verilir) yol açabilir.
Bebeğiniz büyüdükçe, göbek deliğiniz de büyümeye devam edecektir. Eğer bu dışarı çıkmış görüntünün moda zevkinize uygun olmadığını düşünüyorsanız, bir yara bandı ile kapatabilirsiniz. Doğum sonrası ne olacak? Göbek deliğiniz doğumdan sonra içeri gidecektir .

Benden bildiriyorum;

Kilo:68 (Hooop diye 1 yada 4 kilo alınır oohhhh ne şahane:) Ama başta söyledim nedeni katil meyve ve dondurmalar haha)

Sağlıkla kalın,
Paris