12 Nisan 2013

Hamilelik Güncesi 'Bizden bildiriyorum 12-13. hafta'



Evet 13.haftanın en önemli haberi ile başlıyorum:) Geçen yazımda paylaştığım gibi, bebişin cinsiyeti ile ilgili tüm sorular 13.haftamızda yanıtını buldu.

Hamileliğimin en başından beri hem oğlum olsun istiyordum hem de oğlum olacağını hissediyordum. Beni her görende oğlum olacağını söylüyordu. Neden diye sorduğumda ise herkesten aynı yanıtı aldım : ‘Erkek bebek anneyi güzelleştirir’ :) Ne mutlu bana haha. Cilt yapısına da bağlı olmakla birlikte bir çok anne adayının cildi 10.hafta itibariyle bozulabiliyor. Çok şükür ki benim hiç öyle bir problem olmadı ve hatta aldığım kilolar güzelleştirdi. (Hamileliğin son aylarında durumum nasıl olacak o bir muamma tabiiki:) 
İlk bebeğine hamile kalan her annenin cinsiyet ile ilgili çok fazla beklentisi  olmayacağını düşünüyorum. Herşeyden önce insanın aklına tek gelen şey sağlıklı büyümesi ve sağlıklı bir doğum olması. Ama tabiiki cinsiyeti öğrenme kısmı gerçekten çok heyecanlı. Çünkü kafanızda ona almayı planladığınız her şeyi beklemeye alıyorsunuz. İsim düşünmeyi beklemeye alıyorsunuz. İleriye yönelik hayallerinizi bile beklemeye alıyorsunuz. Sonuçta kızınız olursa onunla yaşayacağınız farklı deneyimler olacak, oğlunuz olursa çok farklı. İşte böyle önemli bir hafta 13.hafta o nedenle dayanamayıp bu habere öncelik vererek yazıma başladım:)
13.haftaya birazdan devam edeceğim. Ama 12.haftayı es geçmeyelim çünkü bebeğin gelişiminde önemli haftalardan bir tanesi. Hani daha önce yazmıştım ya ayları kapatan haftaları çoooook seviyorum diye, işte 12. Haftada da artık 3.ayınızı doldurmuş oluyorsunuz. Yani çok fazla dikkat etmeniz gereken riskli dönem artık sona eriyor ve insana bir rahatlama geliyor. Artık herkese hamile olduğunuzu söyleyebilirsiniz haha, ki bende öyle yaptım.
Bebeğin cinsel organı asıl 12.haftada oluşmaya başlıyor ancak tabiki ultrasonda net görünmesi açısından 13. Hatta bazı bebekler göstermediği için 16.haftayı beklemek gerekiyor.(Aslında bize doktorumuz %85 erkek dedi, yani bir sonraki doktor randevumda kız olduğunu öğrenirsek çok büyük bir süpriz olur :)
 Bebek artık 12.hafta itibariyle anne fark etmese de hareket etmeye başlıyor.

Peki bebek te başka ne gelişmeler oluyor ;
Boyu artık 55-65 mm, ağırlığı 20 gr olmuştur. Fetus sıvıları yutma, absorbe etme ve atılımını yapma kabiliyetine kavuşmuştur. Gelişimini sürdüren eller artık tamamlanmış olup tırnakların büyümesi başlamıştır. Bebeğin yüz karakteristikleri netleşmiştir. Kulakları başın her iki yanında yer alıp her iki gözünü de kapatabilmektedir.
Bu haftanın diğer haftalara göre en ilginç özelliği artık bebeğinizin ses telleri oluşmaya başlamıştır. Saçları ve tırnakları hızla uzamaktadır.

Artık 12.hafta itibariyle bulantı ve kusmanın geçeceğini düşünüyordum ki 13.haftamda biraz kötü geçti. Diğer haftalara kıyasla yine daha iyiydim ama 2-3 gün kusmalarım oldu. Bazı hamilelerde 14.haftadan sonra kesilebiliyormuş sanırım ben bu gruba gireceğim.
Geldik 13.haftaya;






Bebeğin karaciğeri artık safra üretimine başlar.Bu haftadan itibaren vücut için önemli bir salgı maddesi olan ünsilin hormonu safra kesesi tarafından üretilmeye başlanır. Bu dönemde idrara çıkma sıklığınız azalabilir. (Şükür : ) Karnınızda veya kasık bölgenizde hafif ağrılar hissedebilirsiniz.  Gebeliğin 13. haftasında bebeğinizin boyu 70mm ağırlığı 30 gram’dır.
Bebekte bu gelişmeler olurken tabii ki anne vücudunda inanılmaz değişimler olmaya devam ediyor.İç dünyamızı göremesekte,  neler olduğunu bilemesekte okuduğumuz kitaplardan herşeye şahit olabiliyoruz.Hala bir canlının anne karnında büyümesine ve canlı haline gelmesine şaşkınlığım devam ediyor ve sanırım devamda edecek...
Benim bu dönemlerde ki tek sıkıntım geceleri çok fazla uyanmam (malum sık tuvalete gitme zorunluluğu ) ve çok rahat uyuyamamam. Okuduğum bir yazı da sırt üstü yatıldığı zaman rahimin bütün ağırlığıyla büyük kan damarlarına, omurgaya, sırt kaslarına ve bağırsaklara baskı yaptığını bununda bel ağrılarına ve hemoroide (basur) neden olabileceğini ve aynı zamanda kan basıncında düşmeye neden olabileceği için bebek içinde tehlike yaratabileceğini öğrendim.
Sağ tarafa doğru yatılırsa; vücudun ortasından hafif sağ tarafta en büyük toplar damara rahim baskı yapar ve kalbe dönen kan miktarı azalır, bu da bebeğe giden kan miktarının azalmasına neden olur.. Sol yana yatıldığında tersine plasentaya (bebeğin eşine) giden kan artar, böylece bebeğe daha fazla oksijen ve besin maddesi ulaşır. Sol tarafa yatmak kan dolaşımındaki sirkülasyonu arttırarak vücuttaki şişlikleri (ödem) azaltır.
Bu öğrendiğim bilgilerden sonra gece sürekli olarak uyanarak acaba ne tarafa doğru yatıyorum doğru mu yatıyorum modundayım  ve sürekli olarak uyanıyorum. Gerçekten de en rahat edilen pozisyon sola yatmak hatta yastık  ile bacak arasını desteklemek çok daha rahatlatıcı oluyor.
Rahat uykuyu garanti eden hamile yastıkları da var, bir çok farklı model var ben de daha almadım ama kesinlikle almayı düşünüyorum.







Benden bildiriyorum;
Kilo:58 (Bu aydan sonra kilo alımı artıyormuş aman dikkat! )
Bel ağrısı ve sırt ağrısı: Çoğu geceler uyuyamama nedenim
Aşerme: Sabah öğle akşam erik yiyebilirim :)
Sevgiyle kalın,
Paris